2012. január 7., szombat

Karácsonyi gasztro ajándékok - Tojáslikőr

Először is azzal kezdeném, hogy nagyon boldog új évet kívánok nektek! Kívánom, hogy minenkinek úgy alakuljon az éve, ahogy szeretné!

Jól elmaradtam a blogozással mostanában, de sajnos történt pár olyan dolog ami miatt se kedvem, se energiám nem volt írogatni. Most igyekszem bepótolni kicsit. Kezdve a karácsonyi gasztro ajándékokkal.

Tojáslikőrt, trüffelt, és bonbonokat ajándékoztam. (Ja és még habkarikát szerettem volna, de erről később...)


Karácsonyi gasztro ajándékok



Írok nektek receptet is, hátha hasznát veszitek valamikor.

Először is a tojáslikőr. Hát ez valami mennyei lett... Egyszer már készítettem húsvétkor, de a mostani valahogy sokkal jobb lett. Annyira krémes és finom lett, hogy anyummal nem győztük iszogatni! :) Na és az ajándékozottaktól is jó visszajelzéseket kaptam.

A receptet a Kifőztük Magazin legelső számából néztem ki még anno. Kiskukta publikálta.

Kicsit módosítottam az eredeti recepten. Kevesebb cukrot és vodkát tettem bele, nekem valahogy így jobban ízlik (aki alkoholosabban szereti, tehet bele többet is). Egyébként hőkezelve van a tojás, így totál biztonságos, bátran készítsétek el. Ráadásul nagyon egyszerű megcsinálni!

TOJÁSLIKŐR

Hozzávalók:

3 friss tojássárgája
10 dkg porcukor
2 + fél dl tejszín
1 dl vodka
Fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a porcukorral fehérre, habosra keverjük, végül belerakjuk a fél dl tejszínt. A többi, 2 dl tejszínt felforraljuk a vaníliarúddal, vagy a vaníliás cukorral. Ha felforrt, kivesszük a vaníliarudat, végül óvatosan a tojássárgájás masszához csurgatjuk úgy, hogy közben kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Ezután visszarakjuk a tűzre és besűrítjük. Nem kell agyonra főzni, csak hogy kicsit besűrűsödjön! Végül langyosra hűtjük és beleöntjük a vodkát. Üvegbe öntjük és hűtőbe rakjuk. Másnap fogyasztható!

Én most négyszeres adagot csináltam egyébként! :)

A trüffel és a bonbon majd a következő bejegyzésben. Nem akarok mindent egyszerre rátok zúdítani.

A karácsonyi nagyon egyszerű és összecsapott tortáimat azért megmutatom. :) Tejszín bevonatúak egyébként. Az itthonra készült tortára kinyomócsővel rábiggyesztettem néhány hópehely szerűséget. A másik pedig ajándékba készült a párom családjának. A kishuga nagyon örült a hóembernek! :) Tudom, hogy nem a tőlem megszokott kidolgozással készültek, a fotózás is csak hirtelen lett megoldva, de most sajna csak ennyire tellett az időmből.


Karácsonyi torta 1


Karácsonyi torta 2



Egyénként egy  szépecske tortát is készítettem mostanság, de azt nem mutathatom meg, mert egy tortaversenyre nevezek vele! :) Majd februárban közzéteszem!

Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner