2012. február 19., vasárnap

Életjel és UKBA beszámoló :)

Na igen... Nagyon régen írtam... De mostanában ugye nem tortázom és nem nagyon tudok újat mutatni.
Illetve ostyaképeset csináltam kettőt a családba, de az nem különleges annyira hogy mutogassam. :)

Az egyetlen normális kinézetű tortát még januárban készítettem anyukám szülinapjára. De azt meg nem mutathatom meg... Mivel versenyre neveztem vele! :) Húúú most jut eszembe, épp ma lesznek nyilvánossá téve a versenymunkák! Már nagyon izgatott vagyok! Nagyon várom, hogy megnézhessem milyen művek lesznek!!!!! :)


Igazából ennek a bejegyzésnek az UKBA (Nemzetközi Cukrászati, Sütőipari és Gasztronómiai Szakkiállítás) a lényege, ugyanis volt szerencsém február 5.-én ellátogatni a rendezvényre! Idén először a Foodapest-el együtt volt megrendezve az esemény. Ez utóbbi a csomagolástechnikát és a különböző gépeket, felszereléseket mutatta be.

Gondolom szinte mondanom sem kell, hogy mennyire frenetikus nap volt! :) Nagyon jól éreztem magam! Igazi kikapcsolódás volt, nagyon feldobta a kissé monoton napjaimat! Na és annyira jó volt végre pár tortás cimbivel találkozni! :) Bár azt sajnálom, hogy pont akkor volt az a nagy havazás a déli országrészen, ami sok kedves ismerősömet arra kényszerített, hogy otthon maradjon... Na de majd velük is találkozom, tuti lesz rá alkalom! :)


Íme a kis csapat :)


Balról jobbra haladva: Kádár Veronika, 
Nudleee, azaz jómagam :), Németh Zoltán (Némó), Horváthné Hegedűs Brigi (Anyatigris),
és Némethné Szilágyi Vali.


Krickyvel futottunk még össze és Farkas Vilmossal találkoztunk, akinek nagy tisztelője vagyok, hiszen gyönyörű tortákat készít! Sajna vele nem fényképezkedtünk, mert elég elfoglalt volt, éppen Zila tortaforma bemutatóra készült.

Na de jöjjenek az élmények! :)


Anyatigris Brigivel, aki nagyon kedves tortás ismerősöm és a párommal vágtunk neki az útnak.

Brigusz és én :)

Már az utazás is nagyon jól telt, hiszen Brigivel be nem állt a szánk... :) Kitárgyaltunk sok mindent ami az elmúlt egy évben történt, ugyanis akkor találkoztunk utóljára... Jól elrepült az idő azóta.
Amikor megérkeztünk, azt se tudtuk miket nézzünk meg, annyi látnivaló volt! A nagyüzemi cukrász üzemek berendezésétől kezdve az alapanyagokig, különböző eszközökig, díszekig, minden volt! Mivel Brigi cukrász, lelkesen magyarázta melyik gigantikus méretű nagyüzemi gép mire való! El voltam ámulva az óriási kelesztőgépek és keverőgépek látványától. Meg is beszéltük, hogy ezekben bizonyára nem 6 tojásból készül a piskótatészta! :)

Aztán amit nagyon élveztünk még, az a fagyikóstolás volt... :)



Húúú ha tudnátok mennyire mennyei és hab könnyű fagyikat kóstoltunk! Ilyen finomakat még soha nem ettem... Igazából nem vagyok egy nagy fagyis. Talán épp azért, mert amiket eddig kóstoltam, nem igazán ízlettek. Jeges, nem túl krémes és nem is ízletes a fagyik többsége, amikkel eddig találkoztam. De most rádöbbentem, hogy létezik finom fagyi is! :) Olyan különleges ízeket is kóstoltam, mint macaron, epres sajttorta, grillázsos-sós mogyoró, de egyszerű málna és csokifagyikat is kóstoltunk, ezek is nagyon ízlettek! Igazából az volt a legjobb nekem, hogy végre nem csak azt a tömör édes ízt éreztem, hanem végre az alapanyagok valódi íze dominált!

A képen különböző torták ihlette fagyi kreációk vannak! :) Eszterházi, barackos kölestorta, szilvagombóc torta, madártej torta, stb. Hát nem isteni a látvány?! :)



Igazából szinte mindenhol készültek kóstolóval. Finomabbnál finomabb péksütiket is ettünk,
pl. az M-Gel-nél kóstolt teljes kiőrlésű lisztből készült kakaós foszlós kalács igazán megdöbbentett minket. Egyáltalán nem éreztük, hogy nem sima liszttel készült a termék! A párom nem szereti a teljes kiőrlésű, vagy magvas dolgokat, de ezt még ő is élvezettel majszolta! :)

Volt még karamell bemutató is. Mindig ámulattal nézem, hogy abból a forró cukorból milyen hihetetlen dolgokat alkotnak... Jajj de szívesen kitanulnám ezt a mesterséget! Annyira könnyűnek tűnik az ilyen bemutatókon, pedig valójában bazi nehéz! :) Nagy szakértelmet, türelmet, pontosságot igényel. Na meg az sem árt, ha valakinek azbesztből van a keze, mert iszonyú forró a cukor, amiből a csodák készülnek. Volt szerencsém kipróbálni még 2 éve, amikor fórumos találkozónk volt és Némóék elhozták a felszerelésüket. Tényleg nem egyszerű...

Az egyik fénypont számomra a cukrászati artisztikai verseny volt! Elég sok munka ki volt állítva, amit a szakmai zsűri értékelt. Mutatok néhány képet ezekről!

Kádár Verus arany érmes tragantból készült dísze



Némó szintén arany érmes karamell kreációja

Rózsa Krisztina alkotása: Zsiráf :)


Szintén Rózsa Krisztina - Sárkány :)


Kalózos :)


Ezek voltak az abszolút kedvenceim! Viszont az összes képet feltöltöttem egy nyilvános Picasa albumba, ahol megnézhettek mindent amit érdekesnek és szépnek találtam a kiállításon! Érdemes megnézni, mert sok közeli képeket csináltam a versenymunkákról. Szóval a részletek hihetetlenek, nézzétek meg.

Na de még szót kell ejtenem a pékek által készített csodákról. Kelt tésztából olyan szépséges dolgokat csináltak, hogy csak bámultunk... :) Bevallom őszintén, hogy utóljára 2 éve próbálkoztam kelt tésztás sütivel, de elég rendesen eldeformálódott és szétkelt. :) Úgyhogy minden elismerésem azoké, akik nem hogy egy kalácsot, hanem bonyolult és szép dolgokat csinálnak kelt tésztából. Néhányat megmutatok!

Templom 


"Magyarország értékei"


Én és a pékember! :)


Hát ennyi lett volna az UKBA beszámolóm. Remélem élveztétek! :) Ha lesz lehetőségem, jövőre ismét elmegyek, mert nagyon szuper volt! :)

Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner