2013. március 27., szerda

Magyar motívumos torta

Ismét szerencsém volt egy magyar-lengyel esküvőre tortát készíteni. Igen... Ismét! :) Elég hihetetlennek tűnik, de ez volt a második alkalom. A legelső még a tortázásom legelején volt. Akkor 2 torta is készült. Az egyiken a "magyar-lengyel két jó barát" felirat szerepelt. Akkor még nem is igen voltam tisztában ennek a jelentésével és azt hittem csak ők találták ki, ezáltal jelképezve az összetartozásukat, amelyet egy esküvővel is megerősítenek. Most már tudom, hogy ez egy közmondás, amelyet jobbára mindkét országban ismernek. Eredetileg a két nép történelmi barátságát jelképezi. De én úgy gondolom mást is. Megint csak Angliával tudok példálózni... Amióta itt élek, rengetek új embert ismertem meg, mindenféle nemzetségből. Rá kellett jönnöm arra is, hogy ha valami olyan dolgot szeretnék venni, amit az angolok nem árulnak (friss "igazi" kenyér, túró, májkrém, pufi, savanyúság, mákos süti, stb.), akkor azt magyar, vagy lengyel boltban tudom beszerezni. Érdekes, de itt még jobban érvényesül ennek a közmondásnak a jelentőssége.

Na de kanyarodjunk végre a tortához! :) Annyi volt a kérés, hogy valamilyen magyaros motívum legyen a tortán, de valami olyan, ami akár mindkét néphez illene. Gondolkodtam, és mivel a piros-fehér szín mindkét nemzetnél nagyon is jellemző szín, valahogy mindenképpen bele akartam csempészni a tortába. Elkezdtem kutakodni a neten és rábukkantam egy képre, ami nekem nagyon tetszett. Ráadásul két madárka is található rajta, amiről nekem rögtön az ugrott be, hogy megfelelő lesz egy esküvőre. A torta alapja hófehér volt, és az aljára körben piros szegély került, ezzel is nyomatékosítva a jellemző színeket.
 
 
 
 


Érdekességképpen még két dolgot elmondok. A torta óriási volt, 32 cm-es átmérőjű. :) Épp, hogy befért a hűtőbe a 38 cm-es tortaalátéttel. Persze mindent kimértem előtte, hogy ne legyen baj! :) Az üzletben is mérőszalaggal nézegettem melyik tortaalátétet válasszam, ugyanis rengeteg méret van és mind angol inch-ben megadva. :) Trükkösek ezek az angolok, mindig mondom. Igyekeznek mindent fordítva és másképp csinálni. Szóval én még mindig maradok a centizésnél. :) A másik dolog pedig, hogy a tortát 300 mérföldre (na tessék, megint angolos mértékegység...), azaz kb. 500 km-re szállították el autóval. Te jó ég. Bele sem mertem gondolni. Igyekeztem elég masszív krémet készíteni bele és mivel még mindig tél van itt is (most is hó van az udvarban...), ezért bíztam benne, hogy a tortának nem esik baja. Így is lett! :) Odaértek szerencsésen és megkaptam a visszajelzést is, hogy mindenkinek nagyon tetszett! :)


További szép tavasz várást mindenkinek! Reméljük hamarosan megérkezik! Szerintem már mindenki nagyon várja! :)

Nudleee

2013. március 12., kedd

Csokitorta málna mousse-al

Már megint egy csokis kompozíciót hozok nektek! :) Belül 5 réteg csokis piskóta lapul 4 réteg málna mousse-al, amit megbolondítottam egy kis málna dzsemmel és friss málnával. Hát remélem finomra sikeredett... A tetejére szintén málna dzsem került, amit hosszában megcsíkoztam olvasztott csokival és rácsos mintát alakítottam ki rajta egy pálcika segítségével. A közepére friss málnát halmoztam, amit lelocsoltam csokival és megtűzdeltem csoki rudacskákkal. Hát... Nagyokat nyeldestem, miközben készült... :) Szívesen nekiugottam volna és elkezdtem volna falatozni belőle... De nem saját részre készült a torta, hanem a barátaimnak. Nagyon várom, hogy írjanak. Kíváncsi vagyok ízlik-e nekik. Minden tortánál bennem van ez az izgalom.

Vasárnap Oxfordban jártam és teljesen véletlenül egy lengyel boltba keveredtem... És mit találtam? :) Málna ízű pudingport. Szóval ebből készült a főzöttkrémes alap! Persze hogy Angliában nem lehet puding port kapni egyébként... Pfff. Otthonról hoztam magammal pudingokat és azokkal csinálok főzött krémeket. De málnás még otthon sincs, szóval ez most kivételes szerencse volt, hogy tudtam venni! :)

Annyi a tapasztalatom, hogy ha lekvárra akartok csokival mintát készíteni, a csokiba rakjatok olvasztás közben olajat (nem baj ha nagyon folyékony lesz), különben ahogy a csoki rákerül a hideg lekvárra, azonnal megdermed és nem lehet már vele semmit csinálni. Bevallom így lettek mini csoki pálcikáim, mert az első adag csíkozást le kellett emelnem a torta tetejéről. :) Annyira megkötött, hogy nem tudtam belehúzgálni a volalakat, amit szerettem volna. ;)

Itt Angliában mindig lehet friss bogyós gyümölcsöket venni, egész évben. Bármelyik szupermarketben. Áfonyát, epret, málnát, szedret... Sőt, szőlőt, cseresznyét, barackot, nektarint, körtét, stb. Ez nagyon jó szerintem. Csak az árukkal nem vagyok kibékülve. :P De akinek friss gyümölcs kell tél közepén - jó már mondhatnánk, hogy tavasz van, de mivel jelenleg -2 fok van kint és tegnap esett a hó, így inkább nekem ez még tél sajnos... - az fizesse meg. 15 dkg málna 700 Ft-ba kerül jelenleg. 200 gramm áfonya is ugyanennyibe kerül. Jajj de szeretem... Töröm a fejem valamilyen áfonyás desszert elkészítésén, de még nem álmodtam meg mi legyen az. :)


 


 

Na szóval most várakozó állásban vagyok és izgulok... Várom a barátaim visszajelzését! :)


Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner