2013. augusztus 30., péntek

Házi nutella készült :)

Nutella... Bűvös szó... :) Nem igazán szoktam venni, mert jönnek a koboldok és 1 nap alatt megeszik az egészet... :) Aztán ezek a koboldok bemásznak a szekrénybe és az összes ruhát kisebbre varázsolják, aminek az eredménye az, hogy nem jönnek rám a ruhadarabok többé. :) Egyszer vettem Angliában egy üveg nutellát és az egyik haverommal halálra röhögtük magunkat... Mondtam neki, hogy az üveg tartalma vészesen fogy, de nem én ettem meg (dehogynem...). :D Ekkor jött a koboldos sztori. De tényleg... Az tuti, hogy ha egyszer kibontasz egy üveget, az rövid időn belül elfogy. Ezért inkább nem is vettem ilyesmit. Az elmúlt két évben ez a fent említett egyetlen eset fordult elő. ;)
 
Már régóta nézegettem mindenféle receptet az interneten, hiszen mégiscsak jó lenne néha nutellát enni, de akkor már legyen házi verzió. Annyi félét olvastam, hogy bele is zavarodtam. :) Ahogy ilyenkor lenni szokott, a fejemben összeállt a kép, hogy miket is kellene belerakni. Innen is, onnan is merítettem egy kis ötletet. Próbáltam úgy elkészíteni, hogy egészségesebb legyen a végeredmény (már amennyire egy csokis mogyorókrém lehet...). Olvasgattam olyan receptet, ahol 4-5 tábla olvasztott csokoládé került a krémbe. Na neee. :D Ez magában kb 2500 kalória, csupa cukor és akkor hol van még a többi összetevő... :) Jujjujj. Ezt mégse.

Szóval az én verziómban nincs más, mint mogyoró, holland kakaópor, kókusztej, kókuszzsír és édesítő. Semmi cukor, semmi táblás csokoládé. A recept hasonló a
Pocak Pannánál leírtakhoz. Aki paleozik, annak is tökéletes csemege. Bár nála került bele méz és vaníliarúd belseje. Na és az arányokat sem követtem. Csöppet sem.



 
Egészen pontosan 15 dkg mogyoró, 3 ek kókuszzsír, egy doboz kókusztej (400 ml), 3 ek holland kakaópor és édesítőszer került bele. Nálam candarel pötyi lett összetörve 10 db. Mehet bele porított nyírfacukor, vagy eritrit is. Aki nem bánja, hogy cukros, az vegyen cukrozott kókusztejet és készítse azzal (ebben az esetben semmilyen más édesítő nem kell bele), vagy a natúr kókusztejet ízesítse porcukorral. Ebből a mennyiségből kb 600 ml házi nutella lett, ami tetemes mennyiség. :)

A kókusztej és kókuszzsír nem beszerezhetetlen dolog. Drogériákban általában kapható.

A költségvetésről annyit, hogy az én csokikrémem olyan 500 Ft-ba került. Ugyanis a mogyorót (ami a legdrágább összetevő lenne) én törtem hozzá. Szerencsére anyukám gyűjtögetett sima mezei mogyorót valahol, szépen ki volt száradva és épp a napokban találtam rá. Azt hiszem nekivágok én is az erdőnek ha eljön az ideje és betakarítom az összes fellelhető mogyit a környéken. :)

 

Kép forrása: google


Szóval nekiugrottam és nagy nehézségek árán 15 dkg-ot megtörtem. :) A megtört mogyorót sütőben megpirítottam és konyharuhával ledörzsöltem a héját. A krém állaga azon múlik, hogy mennyire tudjuk megdarálni a mogyorót... Elárulom, nem egyszerű... 2 féle késes aprító kellett hozzá. Van egy nagyobb Tefal robotgépünk, először abban próbáltam meg lepépesíteni a mogyit, de pár perc után rájöttem, hogy nem fog menni (közben hozzáadtam a 3 ek kókuszzsírt és az összetört édesítő pötyiket is). Csak darabos lett, de nem őrölte meg rendesen... Ekkor elővettem a másik robotgépet, ami egy szuper kis Philips, nagyon szeretem. Cserélhető tartozékok vannak hozzá (botmixer, késes aprító). Ennek viszont pici a tartálya, így 2 adagban kellett darálnom a cuccot, de sikerült! Tökéletesen pépesre sikeredett a végeredmény. Ekkor visszakanalaztam a nagyobb aprítóba az összes mogyorókrémet (tiszta vicc volt ez a kínlódás, jól meg kellett dolgozni a fránya nutelláért.. :) ). Elkezdtem önteni hozzá a kókusztejet. Először gondoltam fél doboznyi elég lesz. De láttam, hogy szépen felveszi, nem lett folyós és híg tőle egyáltalán, szóval végül beleöntöttem az egész dobozzal. Aztán belekerült a kakaópor is. Jól összedaráltam és lényegében ennyi. Nagyon szép sima lett a massza, bár nagyon apró mogyoróatomok :) azért látszódnak benne. Ja és felmerülhet a gondolat, hogy nem kókusz ízű-e a kókusztej és a kókuszzsír miatt. Nem. :) És nem is híg, inkább olyan sűrűn terülős, de nem folyós. Amint kész van, hűtőben tároljuk, ahol még sűrűsödni fog - ekkor lesz igazi nutella állagú.

Hát... Ezt aztán lehet kencézni mindenfelé. Anya kiskanállal esett neki. :) Én a mosogatás előtt voltam fülig csokikrémes - mondhatni elő-mosogattam. :) A kezem is úgy nézett ki, mint egy totyogós kisgyereké, aki marékra fogja a csokit és beleolvad az egész. :) Gondolom nem kell felsorolnom miket lehet beletunkolni, a csokis mogyorókrémbe ,vagy mire lehet rákenni, úgyis minden nutella függő tisztában van vele. :) Nagyon finooom! :)



Jó nutella készítést! :)

Nudleee

2013. augusztus 24., szombat

A legfinomabb csoki mousse

Egy nap, két bejegyzés... Az előbb staffordshire terrieres torta, most csoki hab. De ezt muszáj megosztanom veletek. Te jóságos ég... Micsoda nagy ötletre leltem az egyik gasztro csoportban... Angolul volt leírva, de ugye ez nekem nem okoz problémát szerencsére! :D Őrülten finom csoki mousse receptet találtam. Hihetetlen, hogy mennyire isteni és mennyire egyszerű... Csupa hab és annyira könnyed, mintha egy csokis felhődarab olvadozna a szájban. Rendkívül bonyolult alapanyagokból áll egyébként... Összetevők: víz, csokoládé. Ennyi. :D Biztos, hogy tortába is be fogom tölteni. Rendesen bezsongtam...

A recept megalkotója Hervé This, egy francia kémikus, akinek jó néhány ötlete támadt a molekuláris gasztronómiát illetően. Tudjátok, többek közt Heston Blumenthal is csinál hasonló okosságokat, amit a Tv Paprika műsorán meg is lehet tekinteni. Nekem sokszor bizarr, amit művelnek az étellel. Szárazjeget, különböző kémiai anyagokat pakolgatnak az ételhez, míg végül különleges állagot, vagy ízt érnek el. Viszont bevallom néha őrült jó ötleteik vannak. Mint ez a csoki hab...

Elég emberes adag kerekedik 150 gramm csokoládéból és 140 ml vízből. Igen, ennyi a recept. Bár hozzáteszem nem ragaszkodtam görcsösen az eredetileg leírt recepthez, amely 120 ml vizet és 132 gramm 70%-os csokoládét ír. Miért is ragaszkodtam volna... Ez annyira tipikusan én vagyok... Ez amolyan "nem baj ha rossz lesz, de az én gyerekem" hozzáállás. :D Kicsit féltem is, hogy mi lesz a végeredmény... Ráadásul nekem csak 50%-os étcsokoládém volt itthon, az arányokat sem követtem teljesen, de tökéletesen frenetikus lett az eredmény. Bátraké a szerencse, ahogy mondani szokás! ;) Duplázva az adagot már egy tortát is be lehet tölteni vele... És hűtőzés után úgy összeáll, hogy a tortába töltés simán mehet, tehát ne féljünk attól, hogy össze fog esni, vagy ilyesmi. Tart mint a beton... Viszont miután a belelapátoljuk a szánkba, azonnal elolvad. Őrület... Mondom én... Ezt nézzétek:



Hát így néz ki... És az íze... Hát olyan, mintha tömör csokit ennél, csak a nagyon durva csoki íz van, de vmi eszméletlen állagú. Gombóc Artúroknak kötelező!!! :) Nem is tudom mihez hasonlítani. Tényleg, mintha egy falat felhő lenne az ember szájában. Aki nem szereti az étcsokoládé ízét, az némi porcukrot is rakhat bele. Én a végén egy kis liofilizált eperrel koronáztam meg... Hmm... Ja, ez csak 2 evőkanálnyi, nehogy azt gondoljátok hogy ennyi lett belőle... Megmértem a tálkát, amiben készült, szóval kb egy 600 ml űrtartalmű edényt meg lehet tölteni ezzel a mennyiséggel... Hihetetlen.

Na és a felettébb bonyolult elkészítés leírása következik... :) Jó, nem az. Baromi egyszerű. A vizet egy mikrózható tálba rakjuk. 1,5-2 perc alatt felforraljuk. Ez idő alatt előkészítünk egy tálat, amibe a mikróban lévő edényt majd beleállíthatjuk. Engedünk bele vizet, dobálunk bele jeget (jéghideg víz kell, szóval ne 2-3 jégkockát rakjunk a vízbe, hanem pakoljuk meg). Amint felforrt a mikróban lévő víz, beletördelljük a csokit. Beleállítjuk a jeges fürdőbe a tálunkat, majd habverővel elkezdjük verni (én lusta vagyok, úgyhogy elektromos habverővel csináltam)! Először lehetetlennek tűnt, hogy abból a vizes állagú valamiből hogyan lehet hab... De lett! :) Viszont nem szabad túlverni, mert akkor kiikrásodik! Ha ez történik, újra kell melegíteni, újra jégfürdőbe állítani, majd ismét elkezdeni felverni. Nekem elsőre tökéletes lett. Valójában sokkal egyszerűbben csináltam, mint eredetileg kellene. Nagy találmány ez a mikró! :D Heston Blumenthal-nak van egy videója a folyamatról. Megmutatom azt is. Álljatok neki, ha 5 percen belül isteni csokoládé mousse-ra vágytok! :) Remélhetőleg elérhető a videó!





Nudleee

Staffordshire terrier torta

Az egyik ismerősömnek készült ez a torta, aki kutyabolond. És nem túloztam egy csöppet sem! :)

Maga a torta belül márványos piskóta cukormentes étcsoki mousse-al. Kívül pedig egyszerű fehér tejszín bevonatot kapott, amit airbrush-al fújtam meg kékre, majd körbedíszítettem habzsák segítségével. Végül rá lett fektetve az előre legyártott staffi fej.

A kutyafejet burkolómasszából vágtam ki és ecsettel kezdtem el megfesteni, majd airbrush-al próbáltam meg élethűbbé tenni. A szemétől féltem a legjobban... Mindig azt a legnehezebb megfesteni nekem ha valamilyen élőlényt csinálok! Nagyon el tudja rontani az egész összképet! De szerintem ebben az esetben egész jó lett! ;)





Szép napot mindenkinek! :)
Nudleee

2013. augusztus 19., hétfő

Cukor hortenziák

Ígértem, hogy megmutatom miket készítettem a Tortadíszítés Magazinnak! Cukorvirágokról is szoktam cikket írni! A második számban a hortenziáimat nézhetitek meg lépésről lépésre leírással. Milyen jól jött, hogy tavaly elmentem Alan Dunn kurzusára és megtanultam bánni a drótokkal, a virágszalaggal és mindenféle eszközzel, ami a cukorvirágozáshoz szükséges! Pedig emlékszem mennyit gondolkodtam rajta épp egy éve, hogy részt vegyek-e a tanfolyamon! Úgy gondolom nagyonis megérte! :)

 

A magazinról, előfizetési akciókról, nyereményjátékokról itt olvashattok bővebben:

TORTADÍSZÍTÉS MAGAZIN.


Szép napot kívánok mindenkinek! :)

Nudleee

2013. augusztus 13., kedd

Ajándékdoboz tortám a Tortadíszítés Magazinban


Hát meg kell mondjam nagyon sajnálom, hogy nem sok idő jut a blogozásra... Annyi mindent szeretnék írni pedig. Még néhány angliai beszámolóval is lógok... És a mézeskalács tábor... Húú pedig mennyi élményem volt! Fantasztikusan jól sikerült az egy hét, amit Békéscsabán töltöttem! Rengeteget tanultam a mézeskalács készítésről és díszítésről!

Szívesen mutatnék nektek sok-sok tortát is, ha lenne mit mutatnom! :) Nem is készítek igazán tortákat, nincs is alkalom mostanában a családban, amire lehetne készíteni. Sőt időm sincs...

A magazinnak viszont készítettem párat, ezeket majd sorban megmutatom! :) Először is ezt az elegáns ajándékdoboz tortát szeretném közzétenni. Nagyon a szívemhez nőtt, nagyon megszerettem! :)




Még egy részletfotó.
 



A torta elkészítési útmutatója fázisfotókkal megtalálható a Tortadíszítés Magazin aktuális, 2. számában!

Kapható a nagyobb újságárusoknál és a postákon!

A lelőhelyek listája
ITT található.

Pár nap múlva a cukorvirágomat fogom megmutatni, ami az újságban szerepel. :)


Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner