2014. február 24., hétfő

Tortadíszítés Magazin különszám - 2 munkámmal

Már csak 3 hétig kapható a magazin különszáma, amelyben két cikkem is megtalálható!
Az egyik a cukor rózsám elkészítése lépésről lépésre! Részletes leírással és fotókkal találhatjátok meg az anyagot a rózsáról az újságban!

A másik pedig egy cuki rongybaba, ami egy párna alakú tortán ücsörög! :) Nagyon szerettem készíteni, nagyon kis vidám tortácska lett!






A rongybabás tortáról lett néhány kedvenc fotóm, ezek közül megmutatok kettőt! :)



 


Ízelítőt a magazinból ITT a Tortadíszítés Alapjai facebook oldalon találtok!

A fotókat Darida Tibor készítette, köszönet érte! :)

Nudleee

2014. február 18., kedd

Hunyadi torta

Az imént megosztottam egy képet a blogom facebook oldalán (a fb oldalt  ITT megtalálhatjátok) és annyi kérés jött nagyon rövid idő alatt, hogy osszam meg a receptet, hogy úgy döntöttem nem is borzolom tovább a kedélyeket, hanem azonnal be is pötyögöm. Hunyadi tortát készítettem ma, mert édesapám szülinapját ünnepeltük és ez a torta volt a kérése. Annyira örült neki! Ismét közölte velem, hogy ez a torta a világ legfinomabb tortája! Hát mi tagadás... Tényleg nagyon ott van a szeren... Habkönnyű és ráadásul liszt mentes, szóval glutén érzékenyek is fogyaszthatják! Alig kell pár összetevő és sitty-sutty összedobhatjuk ezt a mennyei finomságot!







Hunyadi torta

Hozzávalók 22 cm-es tortához:

Tészta:7 tojás
10 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
1 bourbon vaníliás cukor
2 evőkanál sütőrum
+7 dkg porcukor

Töltelék:8 dl állati eredetű tejszín (Csak ezzel finom... Igyekezzetek kerülni a növényi eredetű borzadványokat! Itt tényleg a valódi tejszín ízét kell érezni!)
1 csomag zselatin fix
10 dkg porcukor

Tetejére:10 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj, 1 ek vaj



Réges régen amikor még először sütöttem ezt a tortát, rettenetesen sokat szenvedtem vele... A lapokat egyesével kell sütni ugyanis... És hiába vajaztam ki a tortaformát és hiába küzdöttem mindenféle praktikával, az eredmény az lett, hogy szétszaggattam a tésztát... Egészen addig amíg rá nem jöttem, hogy hogyan kell sütni. Most már hipphopp összedobom! ;)

Szóval az a helyzet, hogy 6 lapot kell sütni. Én ezt most már úgy oldom meg, hogy 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 3-3 lapot sütök ki egyszerre! Kb. 15 perc a sütési idő egy adagnál.

Előkészületek: egy 22 cm-es tortaforma alját sütőpapírra fektetem és körberajzolom filctollal, majd levágom azt a téglalapot a sütőpapírból ahová a kör esik. Ezt megismétlem 6-szor. Kikészítek 3 tepsit (Vagy a sütőrács is jó - tegyük rá a tortaformát, hogy a massza ne süllyedjen be a rácsok közé). A tepsiket kicsit megvizezem és rátapasztom a sütőpapírt, hogy ne csúszkáljon. Az az oldal legyen lefelé, ahol a filccel megrajzolt kör van. Ezekre a körökre fogjuk szétteríteni a masszát! :) Így pontosan látjuk mekkora kört kenjünk ki!

Szóval a tojások sárgáját nagyon habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral (kb 10 perc kézi mixerrel). Aztán beleöntjük a sütőrumot. Végül a felengedett gesztenyemasszát belemorzsoljuk és jó alaposan összekeverjük a robotgéppel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a vége felé beledolgozzuk a 7 dkg porcukrot is.

A tojásfehérjét a tojássárgájás-gesztenyés masszához forgatjuk óvatosan. Majd az előre kikészített sütőpapíros tepsikbe osszuk el úgy, hogy 6 lap kijöjjön majd belőle.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel kb 15 percig sütjük.

Ha kisültek, sütőpapírral fogva kiemeljük a tepsiből és sima felületre rakjuk a lapokat hűlni! Ne rakjuk egymásra, mert összeragadnak! Ilyenkor amikor hűtjük, normális hogy picit veszítenek a térfogatukból.

A tejszínhabot kezdjük el felverni, maj amikor keményedik, adjuk hozzá a zselatin fixet, majd végül a porcukrot. Ha már kemény lett, és a lapok is kihűltek, akkor az első tésztalapot a sütőpapírral fogva fordítsuk fejjel lefelé és rakjuk egy tortatálra, vagy tányérra. A tésztát sose fogjuk meg kézzel, mert ragad és szakad! Csak a sütőpapírral együtt mozgassuk! Ha a tálon van, akkor a sütőpapírt óvatosan húzzuk le róla. Ha nem menne és úgy látjátok, hogy szakad, akkor vizezzétek meg a sütőpapír tetejét és utána tuti, hogy menni fog! Nekem ma nem is kellett ez a művelet, lejött simán! Erre kerül egy réteg tejszínhab, majd megint egy tésztalap, aztán rétegezzük szépen sorban. Szóval a felvert tejszínhabot osszuk 6 felé. 5 rész megy belülre, 1 résszel pedig a tortát kívülről kenjük körbe.

A tetejére a csokit gőzfürdőben megolvasztjuk a vajjal és az olajjal együtt. Ezt szépen eloszlatjuk még melegen a torta tetején. Majd díszítésként tejszínhabból vékony spirális alakú csíkokat nyomhatunk rá és fogpiszkálóval összehúzhatjuk pókháló szerűre!

Hűtőben jól ki kell dermeszteni utána és befalni az egészet! :)

Bocsi, hogy ilyen hosszú lett, de le szerettem volna írni minden tapasztalatomat részletesen, hogy nektek ne kelljen kínlódni vele, mint nekem régen! :)



Nudleee

2014. február 10., hétfő

Tejszínhabbal díszített Micimackós tortám a Tortadíszítés Magazinban

 
Mint azt sokan tudjátok, nagyon szeretek tejszínhabbal dolgozni, ezért külön öröm volt számomra, amikor a magazintól megkaptam a felkérést, hogy habbal díszített tortával is szerepeljek az újság hasábjain. Egy érdekes technikát találhattok meg benne, fázisfotókkal és részletes leírással. Mindössze 3 kinyomócső, egy habzsák és némi tejszínhab kell hozzá, a többi gyerekjáték! :)

A magazin megvásárolható országszerte és online is megrendelhető! Előfizetni a postákon lehet!
 
 

 

 
 
Fotók: Darida Tibor


További napsütéses szép napot mindenkinek! :)

Nudleee

2014. február 2., vasárnap

Leveses fazék tortám a Tortadíszítés Magazinban

Készítettem egy tortát nemrégiben a Tortadíszítés Magazinnak. Ez a szám most már kapható az újságárusoknál, Tesco áruházakban, Relay és Inmedio üzletekben. Sőt, van egy nagyon jó hírem! :) Elindult a webshopunk, ahol az összes eddigi kiadványt meg lehet vásárolni! Aki lemaradt esetleg valamelyik régebbi számról, most online beszerezheti! Normál postai díjszabás szerinti postaköltséggel!
 
 
Itt megnézhetitek a webshopot:
 
 
 
 
Na de kanyarodjunk vissza a leveses tálhoz! Annyira élveztem a készítését! :) Rengeteg kis apró kiegészítőt és "levesbetétet" készítettem cukorból (csirkeláb, fakanál, borsó, répa, hagyma, stb) és ezeknek az elkészítési módját fotókkal illusztrálva megtalálhatjátok az újságban! Ez volt az első torta, amelynek a fotózásához kaptam végre segítséget és nem egyedül kellett kiküzdenem a képeket! Köszönöm szépen a közreműködést Darida Tibornak, aki hősiesen egész nap mellettem volt, türelmesen kitartott és rengeteg szuper képet készített! Nem mellesleg nagyon jó ötletekkel állt elő, ösztönzött, úgyhogy úgy gondolom remek munkákat fogunk kiadni a kezeinkből ezek után is!

Most jó sok részletfotót felpakolok! Szerintem nagyon jók! :) Lehet látni azért, hogy profi képek!


Az egyik kedvenc képem! Szépen látszik minden részlet!

 
 
Oldalnézet!
 
 


A leves tálalva! :)

 
 

Részletfotó - fakanál. Vagyis cukorkanál! :)
 
 


Rotyog a leves! :)

 


 

Hamarosan megmutatom a másik magazinos tortát is, ami egy tejszín bevonatú Micimackós gyerektorta!

Nudleee

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner